Saharazand! Hoe zit dat met de met de opbrengst van zonnepanelen?

Het gebeurt wel vaker, via de lucht wordt er Saharazand onze kant op geblazen. Dit slaat neer op tuinmeubilair en dus ook op de zonnepanelen op onze daken. Dit neergeslagen zand voorkomt dat de zon goed kan doordringen in de zonnepanelen. Onlangs was de bruin oranje stof al eens te zien op onze auto’s en zonnepanelen. Er bleef overal een dunne laag achter. 

Wat is het effect van (Sahara)zand op de opbrengst van zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten het (zon)licht om in elektriciteit. Door het Saharazand wordt de lichtinstraling beperkt en dus ook de omzetting van de elektriciteitsproductie. Volgens zonne-energie ontwikkelaars, scheelt het maar liefst 10 procent. Onderzoek naar de omzetting van zonne-instraling in elektriciteit vóór de zandstorm en daarna. Daaruit blijkt een verschil van 10 procent door het Saharastof. Onze PV panelen presteren dus 10 procent minder dan ze normaal bij deze instraling zouden doen blijkt uit dit onderzoek. Het analyseren bleek nog niet zo eenvoudig, want de speciale zon-instralingssensoren die her en der in Nederland zijn opgesteld, waren ook met Saharastof vervuild. Betrouwbare metingen waren daardoor uitgesloten. Voor de analyse is er uiteindelijk gebruik gemaakt van data uit satellieten die de zon-instraling meten.

Vervuiling van zonnepanelen door zand of vogelpoep

Vervuiling van zonnepanelen door zand komt vaker voor. Ook vervuiling van zonnepanelen door vogelpoep heeft invloed op de opbrengst van elektriciteit. Normaalgesproken spoelt het losse vuil met een regenbui wel van de zonnepanelen af. Maar door bijvoorbeeld aanhoudend droog weer blijft het vuil langer achter. Dan zit er niks anders op dan schoonmaken. Dat is geen ramp want zonnepanelen worden wel vaker vies. Het schoonmaken van de zonnepanelen kan bijvoorbeeld met behulp van een glazenwasser. Deze gebruiken vaak al een lange telescoopstok en ontkalkt water. 

Het mooie weer van afgelopen maart heeft heeft gezorgd voor 30 procent meer zon-instraling dan in maart 2021. Dus al met al een heel goede maand voor het opwekken van duurzame zonne-energie met behulp van zonnepanelen op uw dak.