Bouw en innovatie gaan maar moeilijk samen. O ja? Het FD laat deze zomer zien dat de sector wel degelijk openstaat voor vernieuwing.
Geen papier te zien. Geen bouwtekening te bekennen. Op deze afdeling van Dura Vermeer in Rotterdam gaat alles volgens BIM: Bouw Informatie Model. Ontwerpen, berekeningen, informatie-uitwisseling, alles gebeurt in 3D op de computer.
Ook op de bouwplaats komt er met BIM bijna geen papierwerk meer aan te pas. Als een bouwplaatsmanager wil zien of de elektricien of de installateur alles goed heeft aangelegd, pakt hij zijn iPad met het 3D–ontwerp of de 2D-tekening erbij.
Sommige misverstanden kun je nu vroeg tackelen’, zegt BIM-manager Sander de Zee van Dura Vermeer over een van de belangrijkste winstpunten van de digitale werkwijze BIM. Hij wijst op een afbeelding aan de muur. Op basis van een tweedimensionale bouwtekening vroeg een koper om de trapkast smaller te maken om meer leefruimte in de woonkamer te krijgen. Op een gewone bouwtekening is dat geen beletsel, maar het resultaat hangt in 3D aan de muur. Wie de deur opent, botst op borsthoogte tegen een trap aan. ‘Als het tegenzit, ontdek je dit pas op de bouwplaats en stel je de klant teleur met een verkeerde trapkast of met een te kleine woonkamer.’
Ook de huizenkoper profiteert
Bij BIM worden voor en tijdens de bouw het ontwerp, het materiaalgebruik en de inbreng van onderaannemers in 3D in kaart gebracht én realtime bijgehouden. Dat klinkt als een ver-van-mijn-bed-show, maar het zal in de bouw de efficiëntie verhogen en bouwfouten helpen voorkomen. Uiteindelijk plukt ook de koper van een nieuwbouwwoning er dus de vruchten van.
Voor de sector zelf is het een enorme verandering. Wat AutoCAD en het maken van bouwtekeningen op de computer een kwarteeuw geleden betekende voor de tekentafel, betekent BIM voor de papieren bouwtekening. Die zal meer en meer verdwijnen. Hetzelfde wordt gehoopt van de kosten als gevolg van miscommunicatie. Op plat papier komen tegenstrijdigheden of communicatiemisverstanden niet altijd naar voren. Maar als op de bouwplaats blijkt dat de installateur pijpen en leidingen op een andere plek voorzag dan waar de uitsparingen zitten, lopen de kosten snel op. In de driedimensionale wereld van BIM komt zo’n conflict al naar voren wanneer de installateur zijn ontwerp in het model invoert.